ATATÜRK'ÜN DOĞDUĞU YILLARDA SELANİK
10 KASIM 2009
Bu yıl ölümünün 71. yıldönümünde andığımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün; mütevazi bir evinde gözlerini açtığı Selanik, Osmanlı İmparatorluğunun Avrupa bölümündeki en büyük şehri idi. Hem kalabalık hem de kültür ve canlılık bakımından en başta gelen bir merkezdi. 1430'da feth olunarak kesintisiz Balkan Savaşına kadar 500 yıla yakın bir Türk şehri olan Selanik; deniz kıyısında uzanan düzlük ile bunun kuzeyinde yükselen tepenin yamacında kurulmuştur.
Bugün pek uzak bir hatıra olan Selanik şehrinin, Kasımiye Mahallesinin dar bir sokağındaki çifte şahnişinli pembe evde, Ali Rıza Efendi ile Zübeyde Hanım'ın oğulları olarak 1881 yılında dünyaya geldi.. Küçük Mustafa 1893'te kendisine burada Kemal adının verildiği Selanik Askeri İdaisinine öğrenci olmuş ve 1895'te Manastır Askeri İdadisine geçmiştir. Babasının 1888'de ölümünün ardından annesi, pembe evi bırakarak, yanındaki daha ufak bir eve taşınmıştı. Genç Mustafa Kemal tatillerinde burada oturuyor ve Fransız Okulunda dil derslerine devam ediyordu. 1907'de kurmay subay olarak tekrar Selanik'e gelen Atattürk, 1910'da buradan ayrılmış ve artık bir daha dönememiştir.
Çökmekte olan Osmanlı İmparatorluğunu parçalayıp, büyük parçalar koparmanın zamanının geldiğine inanan Balkan Devletlerinin açtığı Balkan Savaşında, Selanik'i elegeçirmeyi tasarlayan en planlı ülke Bulagarlardı. Selanik 8 Kasım 1912'de Yunan Ordusuna teslim edildi.O sırada Libya'dan dönen Binbaşı Mustafa Kemal, İstanbul'da arkadaşlarına " Nasıl bıraktınız.. Selanik'i bu kadar ucuz nasıl düşmana teslim ettiniz!" diyerek serzenişte bulunmuştur. Nihayet Kurtuluş savaşımız arkasından da, burada kalan son Türkler ana yurda göç ederek ayrılmışlardır.
Bu anlamlı zamanda..
Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ü, saygı ve minnetle anıyoruz...
RUHU ŞAD OLSUN...