RUYİAD YÖNETİM KURULU YİNE BİR İLKİ SİZLERLE BİRLİKTE 3 HAZİRAN AKŞAMI YAŞAYACAK...
0SMANLI İMPARATORLUĞUNUN İHTİŞAMLI YÖNETİM VE YAŞAM MERKEZİ " TOPKAPI SARAYINDA" GÜNÜMÜZÜN SEVİLEN VE EN ÇOK İZLENEN RUMELİ DİZİSİNİN YAPIMCI YÖNETMEN VE OYUNCULARI İLE BİRLİKTE VE DEĞERLİ OSMANLI TARİHÇİSİ VE TOPKAPI SARAYI GENEL MÜDÜRÜ PROF.DR. SAYIN İLBER ORTAYLI'NIN " OSMANLIDA RUMELİ " KONULU ANLATIMI GUZEL BİR KOKTEYL VE AKŞAM YEMEĞİNDE MÜZİK EŞLİĞİNDE, RUMELİLİ DOST VE YAKINLARIMIZLA AİLECE İZLEME İMKANINI BULACAĞIZ.
NEDİR BU ELVEDA RUMELİ DİZİSİ........ KISA BİR ANLATIMINI KENDİLERİNDEN DİNLEYELİM..
HEPİNİZE ŞAHSIM VE RUYİAD YÖNETİM KURULU OLARAK İYİ EĞLENCELER DİLERİM.
İDRİS KORALP
RUYİAD
YNT.KRL.BAŞKANI
"Elveda Rumeli" hikayesi
Hikayemiz, 19OO'lerde, Osmanlı'nın yönetiminde olan Makedonya'da geçen; fakir bir baba ve kızlarının hikayesidir. Sütçü Ramiz ve ailesi; Manastır'ın Pürşıçan köyünde yaşarlar. Osmanlı'nın son demleridir. Balkan topraklarında iç karışıklar başlamış; Makedonya'da ayrılıkçıların çıkardığı huzursuzluk yavaş yavaş artmakta ve yakın gelecekte patlak verecek büyük olayların sinyallerini vermektedir. Bir yandan İttihatçiler Abdülhamit'e karşı örgütlenmekte ve Osmanlı yönetimine muhalefet etmektedir.
Dünya ve dolayısıyla Makedonya büyük bir hızla değişmektedir.
Ramiz, doğup büyüdüğü Rumeli topraklarını, bu topraklarda yıllarca kardeşçe yaşayan insanları sever.
Sütçü Ramiz henüz dünya meselelerinden uzaktadır. 5 kızı ve karısının karnını güçlükle doyurmaya yetecek kazancını ineğinin lütfettiği bir kaç kova sütten çıkaran Ramiz'in en büyük derdi birbirinden çok sevdiği kızlarının hayırlı birer izdivaç yapıp bu sefillikten bir an önce kurtulmasıdır.
1897'DE KULLANILAN OSMANLI BAYRAĞI
Bir dönem çalışması olan Elveda Rumeli dizimizde, diğer tarihsel konularda olduğu gibi, bayrak konusu da titizlikle araştırılmış ve dizide kullanılan Osmanlı bayrakları bu araştırmanın sonucunda belirlenmiştir.
Dizimizin geçtiği 1897 yıllarında Osmanlı bayrağı; kırmızı zemin üzerine beyaz ay yıldız (hilal ve beş köşeli yıldız) olarak günümüz Cumhuriyet bayrağı ile yakın benzerlik göstermekteydi. Bu bayrak Osmanlı devletinde 1842 tarihi Abdülmecit döneminden itibaren kullanılmaya başlamış, Cumhuriyetten sonra bayrağın sadece geometrik ölçüleri değişmiş, 1936 yılındaki bayrak kanunu ile de günümüzdeki halini almıştır. (29 Mayıs 1936 tarih ve 2994 sayılı kanunla Türk bayrağının şekli ve ölçüleri kesin bir şekilde tespit edildi. 28 Temmuz 1937 tarih ve 2/7175 sayılı kararname ilişik 45 maddelik bir tüzük ile de Türk bayrağının kullanılışı nizam altına alınmıştır.)
Yani dizimizin geçtiği dönemdeki Osmanlı bayrağının günümüz Türk bayrağından tek farkı ay ve yıldızının simetrisi ve geometrik ölçüleridir. Dizide kullanmış olduğumuz bayraklarda ise günümüz bayrağının geometrik ölçüleri yoktur.
Saygılarımızla.
ADAMFİLM