CESUR BİR ADIMA İHTİYAÇ VAR!

CESUR BİR ADIMA İHTİYAÇ VAR!

 İlterTURAN                                      

                                                                    siyaset penceresi

 

Türkiye’ye Kuzey Irak’tan gelen PKK saldırıları, bunları durdurmak için Türkiye’nin askeri bir harekata yöneleceğini açıklaması, ABD ile bu konuda en üst düzeyde gerçekleştirilen görüşme, AB’nin dahi böyle bir harekata, terör hedefleri ile sınırlı kalması halinde, anlayışla yaklaşacağını ifade etmesi PKK’nın sadece bir dış politika sorunu olduğu havasına kapılmamıza neden oldu. Her soruna kolayca bir hal çaresi bulmaya hazır bir kısım görüş sahipleri, Kuzey Irak’a asker sokarak işin kökünden halledilebileceğini dahi söylüyorlar. Bu tür değerlendirmelerin isabetini okuyucunun takdirine bırakalım da, esas sorulması gereken soruya geçelim.

 

PKK bir dış sorun mudur? Bazı boyutlarıyla böyle bir sorunun cevabı tabii ki evettir. Örgüt Kuzey Irak’ta yerlemiş durumda. Orada adam topluyor, adamlarını oradaki kamplarda eğitiyor, o yörede sözü geçen hükümetin hoşgörüsü ile varlığını sürdürüyor ve geliştiriyor. PKK Batı Avrupa ülkelerinde haraç topluyor, sonra bu paraları Kuzey Irak’a gönderiyor. Örgüte bağlı televizyon bir Avrupa ülkesinden yayın yapıyor. Örgütün muhtelif ülkelerde değişik adlar altında faaliyet gösteren temsilcileri var ve bu zevat birçok ülkenin ilgili kurumları tarafından muhatap alınıyor. Birçok ülke örgütün kendi toprakları üzerinde terör uygulamaması koşuluna bağlı olarak siyasi faaliyette bulunmasına zorluk çıkarmıyor. Evet, tereddüde mahal yok, PKK bir yönüyle bir dış ilişkiler sorunudur.

 

Fakat gelin birlikte düşünmeye devam edelim. Bu örgütün ülkemiz vatandaşlarının bir bölümünü etkilediğini biliyoruz. Terörist olarak yetiştirilen ya da terör örgütüne arka çıkan insanların bir kısmı ülkemiz vatandaşı olup, kimi dağa çıkmış, bilahare Irak’a geçmiş, kimi Batı Avrupa ülkelerinden birine yerleşmiş kişiler. Örgütün ülkemiz içinde de bir kısım destek halkalarına ship olduğunu biliyoruz. Çatışmalarda öldürülen teröristlerin cenazeleri Türkiye’de kalkıyor, bazen de PKK lehine sloganlar atılan bir nümayişe dönüşüyor. Örgütle ilişkisinin düzenli olduğu konusunda yaygın kuşku duyulan bir parti parlamentoya girmiş ve grup kuracak sayıya erişmiş bulunuyor.

 


Terör örgütünün eylemlerinde salt Irak sınırına vurkaç mesafesindeki birkaç yerleşme birimine saldırmakla yetinmediği de bir gerçek. Ben haritaya baktığım zaman, örneğin Tunceli’nin hududumuzdan bir hayli uzak olduğunu, burada terör eylemlerine girişmek için ilerleyen bir terörist grubun mutlaka dahilde bazı destek kaynaklarına sahip olması gerektiğini düşünürüm. Sonra, dönem dönem büyük şehirlerimizde yapılmak istenen ve ne mutlu ki hemen hepsi olay gerçekleştirilemeden yakalanan bombalama girişimlerinde patlayıcı maddeyi taşıyanlar, düzeneklerini kurmaya çalışanlar Irak’ta filan oturmuyorlar, aramızdan çıkıyorlar.

 

Irak’tan kaynaklanan terörün engellenmesi zorunludur. Hükümet ihtiyatlı bir çizgi izlemekle birlikte, Irak yetkililerinin PKK’ye karşı tedbirlerini arttırmaması halinde askeri yöntemlere başvuracağını herhangi bir şüpheye yer bırakmayacak şekilde ifade etmiştir. Bu yöntemin ne oranda etkili olacağını bilmiyoruz. Bu noktada söyleyebileceğimiz tek şey, düzenli askeri harekatın terör unsurlarını yakalamak ve imha etmekte güçlüklerle karşılaştığıdır. Uzun vadede terörü destekleyen kaynakları kurutmayı öngören bir siyasetin daha etkin olduğu hususu da konunun uzmanları tarafından dile getirilmektedir. Sorunun dış kaynaklı bölümünü çözmek için kısa ve uzun vadeli muhtelif yoları denemeye devam edeceğiz. Ancak sorunun bir bölümünün ülke içinde olduğunu hatırlayacak olursak, salt dış boyutu ile ilgilenerek çözüme ulaşamayacağımızı görmemiz gerekir. Tüm dikkatlerimizi dış boyut üzerine yoğunlaştırarak iç boyutu ihmal edersek, bizi çözümden uzaklaştıracak bir mecraya girmiş oluruz ki, herhalde istediğimiz bu değildir.

 

Hükümetimizin alışılmış düşünce kalıplarının dışına çıkarak, siyasi cesaret göstererip risk alarak Kürt kökenli insanlarımızın bekleyişlerine şimdiye kadarki uygulamaların ötesinde cevap veren uzun vadeli bir plan oluşturması elzemdir. Son günlerde eski komutanların bile bugüne kadar çok sayıda yanlışın yapıldığına ilişkin açıklamaları, iyi tasarlanmış bir planın muhtemelen beklenenden fazla destek bulacağına işaret etmektedir. Türkiye geçmişte sıkıntılarını yüksek siyasi cesaret gerektiren kararlarla aşmıştır. Örneğin, çok partili hayata geçiş, İsmet İnönü’nün karşı devrimin yolunun açılmayacağına inancından kaynaklanan cesareti ile mümkün olmuştur. Şayet Turgut Özal’ın piyasa mekanizmalarına güveninden gelen cesareti olmasaydı, bugün ulaştığımızdan çok daha geri bir refah ve gelişmişlik noktasında olurduk. Şimdi de iç barışımızı ve ulusal bütünlüğümüzü güçlendirmek için cesur bir adıma ihtiyaç var. Unutmayalım PKK özünde bir dış politika sorunu değildir. İçte başlayan sorun, dış soruna dönüşmüştür. Çözüm de aynı biçimde olacak, iç sorunu bitirebilirsek, dış sorun da kendiliğinden önemini yitirecektir.

Sitemizde yayınlanan makale, yazı, döküman, dosyalar ve resimler izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Copyright © 2014 Ruyiad Tüm Hakları Saklıdır.
Sitemap