SOHBET BİLGİ ÜZERİNE BİNA EDİLMELİDİR

 

Prof.Dr.A.İlter TURAN

                                                                    SİYASET PENCERESİ

Başbakanımızın halkımızın sağlığını korumasına yardımcı olmak için yaptığı önermelere geçtiğimiz hafta yenilerini eklemesi halkımızın sağlıklı olmasına ne kadar katkıda bulunur bilinmez ama mizahımıza yaptığı katkı inkar edilemez. Haberi okuyunca, çoğu okuyucumun yaptığı gibi, ben de kendimi mizah üretmeye kaptırdım. Mesela belki havaalanlarındaki  gümrüksüz satış mağazalarına manavlar eklenebilir diye aklıma geldi. Hatta pazarcılıktan gelen satıcılar getirilip, bunların müşteri çekmek için bildikleri gibi davranmalarının ortamı renklendireceğini düşledim. Sonra bütün içkilerin mevyadan üretilmediğine takıldım. Mesela eve konuk gelen ve bira içmek isteyeceğini bildiğim bir arkadaşımın önüne bir miktar arpa koymayı düşündüm ama yanlış anlaşılır ve arkadaşımı gücendiririm diye bu düşüncemden vazgeçtim. Zaten arpa bulmak eskisi kadar kolay olmasa gerek. Zahirecinin ne kendisi kaldı ne de  kavramı.  Arpanın baş müşterisi olan arabacılar artık yakıtlarını zahireciden değil, benzinciden alıyorlar. Bir gence burada zahireci nerede bulunur desem ters ters yüzüme bakıp,  “Buralarda öyle şeyler bulunmaz” diyeceğini  tahmin ederim.

 

 Bir olayın üzerinden zaman geçince, olayın  mizah potansiyeli zaten ben haftalık yazımı yazmadan büyük ölçüde tüketilmiş oluyor. Haftada bir yazdığımdan, belki günlük konulara girmemek daha iyi. Ancak, olayın beni rahatsız eden daha genel bir boyutu var. Sayın Başbakanımız çoğu zaman bilgi eksikliğinin paylaşılması biçiminde gerçekleşen özel sohbetlerde ortaya konabilecek düşünceleri kamuoyunun istifadesine sunmakta duraksamıyor. Böyle değerli düşüncelerini kamuoyuyla  ilk defa paylaştığı da söylenemez. Hatırlayacaksınız, kuş gribi dünyaya yayılırken, Sağlık Bakanımız diğer ileri ülkelerin yaptığı gibi, bol miktarda aşı sipariş edip bir kampanya düzenleyerek tedbir almak istemişti. O zaman da Sayın Başbakanımız  nereden kaynaklandığını bilmediğimiz, daha çok kişisel takdiri olduğu izlenimini veren düşünceler serdetmiş, Sağlık bakanımız aşı olarak kampanyasının desteklenmesini sağlamaya çalışırken, kendisi aşı olmayı düşünmediğini beyan ederek tüm kampanyayı anlamsız kılmıştı. Bakan istifa etti fakat vazgeçirildi. Herhalde aşıların bir kısmı çöpe gitti. Ümit ederim bir kısmının siparişini de iptal etmek mümkün olmuştur.  Okuyucularımın dikkatinden kaçmış olabilir, Güney Afrika  eski Cumhurbaşkanı Thabo Mbeki de ülkesinde yayılma temayülü gösteren HIV virüsüne karşı geliştirilen aşı dahil ilaçlara inanmamakta ısrar etmiş, ülkesini dünyada AIDS’in en yaygın olduğu ülke mertebesine yükseltmeyi başarmıştı.

 

            Gelişmişlik demek, uzmanlaşmak, derinlemesine bilgi edinmek, eylemlerinizi doğru bilgiler ışığında şekillendirmek demektir. Gelişmiş sistemlerde belirli süreler için seçimle gelen görevliler, kamu politikalarına bilgi üzerine inşa edilmemiş kişisel kanaatlerle yön vermekten uzak dururlar.  Görebildiğim kadar, Sayın Başbakanımız ideolojik olarak alkole karşı. Kendisi kullanmamakta serbesttir. Eğer alkol kullanımından kaynaklanan vahim toplumsal sorunlar varsa,  bunları  gidermek için yasakçılığa kaçmadan tedbirler almak, programlar tasarlamak, uygulamak hükümetin görevidir. Yapılmaması gereken tek şeyse bilgi eksikliği üzerine kurulu uluorta beyanlardır.

 

 

Sitemizde yayınlanan makale, yazı, döküman, dosyalar ve resimler izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Copyright © 2014 Ruyiad Tüm Hakları Saklıdır.
Sitemap